Kahe koogiga neljapäev

Mõtlesin, et peaks äkki endast ka rääkima natuke.

Praegu olen 20, õpin Tartu Ülikoolis. Armastus söögi vastu on alati olnud, aga selle tegemise vastu…on ka olnud, aga viimasel ajal suurenenud tunduvalt. Mulle on alati meeldinud retsepte uurida ja niisama vesistada, vahel mõneks sündmuseks mõni kook ka tehtud. Nüüd ma veedaksin meelsasti kõik vabad hetked köögis midagi ead meisterdades.

Nüüd olengi neljandat päeva kodus ja vahepeal mitme asjaga hakkama saanud ning neid lõpuks pildistanud ka, et saaks midagi üles panna. Mingil määral on see blogi tegemine selle taga ka seisnud, sest retseptid ilma piltideta pole üldse nii huvitavad. Nüüd aga on uus mure-pildid on fotokas ja juhe nende arvutisse kolimiseks kadunud, ehk leiab ikka üles ja siis saan kõike jagada.

Kolmapäevaõhtused muffinid juba jõudsid siia, nüüd räägin neljapäevastest maiustustest kah. Plaanis oli maale külla minna ja mina sain K-lt kohustuse kook teha nagu ikka. Seekord tahtsin tubli olla ja tegelikult oli ammu isu ühe Tiramisu järele. Kolmapäeval helistas aga A ja ütles, et temal on hirmus küpsisetordi soov. Hmm…mis siis teha? Lihtne-kaks kooki😛

A-le sai selline väiksem 3×3 küpsisetort siis tehtud Selgadega, mille vahele läks vaarika-mustsõstramoos ja vahukoore-kohupiimavaht. Kaunistuseks püüdsin šokolaadist liblikaid teha…tulid sellised…natuke liblikate moodi, aga vaja veel harjutada.

Tiramisu aga ei tulnudki päris tiramisu, sest ma ei saanud poes ei biskviitküpsiseid ega mascarponet. Sellele koogile võiks pigem nimetada toorjuustukreemikoogiks.

Põhi (biskviit)

  • 6 muna
  • 6 spl suhkrut (3 valge+3 fariini)
  • 3 spl jahu
  • 3 spl kakaod (ilma suhkruta, tavaline Kalevi oma)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • immutamiseks kanget kohvi ja Amarettot

Kreem (natuke liiga palju)

  • 600 g toorjuustu
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 4 munakollast
  • Amarettot ( või kohvilikööri nt Kahlua või Tia Maria, mingis retseptis soovitati konjakit panna)

Põhja jaoks eralda munavalged munakollastest. Kõigepealt vahusta munavalged kõvaks vahuks ning seejärel vahusta munakollane koos suhkruga. Jätka mikserdamist/segamist ja lisa osade kaupa jahu-kakao-küpsetuspulber kuni kõik on korralikult segunenud. Nüüd hakka munavalgeid juurde lisama, ettevaatlikult nii nagu muffinite puhulgi). Vala tainas lahtikäivasse vormi (mis eelnevalt määritud/küpsetuspaberiga kaetud). Ma ei mäleta enam täpselt, aga ma arvan, et ma küpsetasin seda u 180-200 kraadises ahjus u 20 minutit või tsipa rohkem. Minul vajus natuke ikkagi kokku aga õnneks jäi piisavalt kohev ja mõnus. Hiljem sain jahtunud põhja kolmeks õhukeseks kihiks lõigatud.

Kreemi koostisosad mikserda kokku, munavalged pane kausiga külmkappi ja tee neist midagi vahvat.

Nüüd võta esimene kiht, niisuta seda kohvi-likööriga ning kata seejärel ohtra kreemiga. Tee nii kõigi kihtidega ja pane jahedasse seisma. Neli tunnikest võiks vähemalt olla. Mida kauem, seda parem. Kaunistuseks raputa veel kõige peale ohtralt kakaod.

Mõlemad koogid tulid ülihead, aga kuna seda kreemi tuli tõesti palju (isegi minu kolme kihi jaoks), siis sai koju jäänud venna edaldi magustoidu. Küpsisetordist allesjäänud küpsised immutasin kohvis ning ladusin kreemiga vaheldumisi väiksesse kaussi. Kusjuures küpsised jäid mõnusald kohvised, koogi puhul ma vist koonerdasin selle immutamisega kartes, et leotan liialt.

There are no comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: