Sügisesed maitsed

Sibulapirukas ning piparkoogilõhnaline keeks õunte ja ploomidega

Sibulapiruka põhi on vaid võist, jahust ja veest. Tegelikult eelistaksin kasutada täisterajahu või odrajahu. Annab põnevama tekstuuri ja maitse. Täidisesse hakkisime sibulat ja tomatit, kallasime selle üle piima-muna seguga ja raputasime juustu peale. Põhi küpses üksi u 10 minutit ja koos täidisega u pool tundi. Tuli selline õhemapoolne ja sai ruttu valmis.

Sellest keeksist saab aga ilmselt üks mu sügiskookide lemmikuid. Sündis ta sellisel proosalisel põhjusel, et ühel hetkel seisis meil kööginurgas kast õuntega ning ämber ploomidega ning kuidagi tuli need ära kasutada. Inspiratsiooniks kasutasin seda õunakeeksi retsepti, mille taigen on põhimõtteliselt sama, mis muffinite põhiretseptil. Kasutasin tavalist suhkrut, õunad ja ploomid tükeldasin ning lisasin maitseaineid, mis kodus leidus. Sinna rändas vanillisuhkrut, kaneeli ja muskaatpähklit – nendest ka mõnusalt jõulune lõhn ja maitse. Suure keeksvormi jaoks tegin topeltkoguse tainast, muidu jäi liiga õhuke. 175 kraadi juures küpseb tunnikese.

Kaerahelbeküpsised

Põhiretsept nami-namist jällegi. Rosinaid ei lisanud. Kaerahelbed praadisin aga või ja suhkruga läbi, minu meelest jäävad kuidagi karamellisemad niimoodi. Hiljem lisasin lahtiklopitud munad ja riivisin värsket ingverit ka tubli tüki sisse. Küpsetamine jäi aga väga öö peale ja mul ei olnud aega nendega väga kaua tegeleda, seega panin kogu taigna ühte kandilisse vormi ja küpsetasin seda “kooki” 180 kraadi juures üle poole tunni kindlasti. Minu pann oli küllaltki väike, nii et küpsised jäi küllaltki paksud. Õhemad oleks ilmselt paremad.

Ja kingitusena purki pakitud.

Kõrvitsapüreesupp

Mina tegin “vaese tudengi” varianti nami-nami kõrvitsapüreesupist. Tükeldatud kõrvitsa, kartuli, porgandi ja sibula praadisin läbi ning valasin üle keeva veega. Lasin tal pool tunnikest pliidil podiseda, püreestasin ning maitsestasin soola, sidrunipipra ja muskaadiga. Nagu mu lõunaeestlastest sõbrad ütleks, siis “umbehää sai”. Tõesti mõnusalt kreemine ja maitsev. Sobib hästi riivitud parmesaniga.

There are no comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: